Ambassadörer och influencers - så går du till väga

Ambassadörer = långsiktigt, kvantitet, content, konvertering, budskap, billigt

Influencers = kortsiktigt, kvalitet, content, konvertering, budskap, dyrt

Båda strategierna bygger varumärke, båda strategierna konverterar. De tar olika mycket tid och energi, och på helt olika sätt. Nedan bryter vi ned precis hur ni ska tänka, vad de båda strategierna har för syfte och om det är lönt för er att använda båda eller bara den ena av strategierna.

Ambassadörer (kallas också microinfluencers)

 • Detta är personer på Instagram med max 30k följare. Dessa tycker jag inte man ska betala i pengar, utan med produkter. I Sverige har det tyvärr blivit trendigt att ’veta sitt värde’, vilket betyder att många microinfluencers med 5k följare har fått för sig att de tar betalt per inlägg. Strunta i dessa tills ni verkligen har en budget att lägga (utöver era produktkostnader).
 • Du hittar dom enklast genom att gå in på ett annat varumärke (gärna liknande ert eget) som gör massiva microinfluencer-samarbeten. Kika i varumärkets flöde där de har delat de ambassadörer med absolut finast bilder. Titta också på deras taggade bilder. Där kommer du hitta en drös profiler. Skriv in dessa i ett excel-dokument. Räkna ut deras engagemang med verktyget här, och börja kontakta de som har högst engagemang.
 • Formulera ett trevligt email till dom och berätta varför du tycker att just dom passar med ditt varumärke. Berätta att ni har en kampanj på gång som ska pushas av influencers (de älskar att tituleras influencers) och undrar om hen skulle vilja ta emot ett valfritt plagg i listan mot att hon postar ett inlägg och delar på story med rabattkod.
 • Skicka med en PDF med inspirationsbilder för kampanjen. Detta är viktigt om du vill att ambassadören ska fota sina bilder på ett specifikt sätt. Detta underlättar också för dom när det är dags att fota. Det händer ju vem som helst att man ska göra något och plötsligt har noll inspiration, och det kan såklart även hända ambassadörer. Pro tip är att ta med några bilder från ambassadörens egna instagramkonto.
 • Be om adress samt skicka över ett ’influenceravtal’ som ambassadören ombes godkänna genom att skriftlig skriva i vändande mail ’jag godkänner avtalet’. I avtalet kan du skriva datum, att influencern ska dela 1 post + 1 story i utbyte mot x antal produkter, att caption ska innehålla någon form av budskap (t ex ’fokusera gärna på att sommaren snart är här i caption’), hashtags, taggar och delning av rabattkod samt att reklam eller betalt samarbete tydligt måste stå med (detta enligt lag tyvärr).
 • Skicka produkten och skriv gärna ett handskrivet kort om du kan.
 • Påminn vänligast om ambassadören inte postar i tid. Detta kommer garanterat ske vid fler tillfällen om du jobbar med många ambassadörer.
 • Samla inte alla ambassadörsinlägg till samma datum. Sprid gärna ut dom över hela månaden så slipper ni bli ’beroende’ av en specifik helg då en massa inlägg kommer komma upp. Såvida ni inte har en väldigt specifik kampanj som ska pushar vid ett visst tillfälle.
 • Följ upp kontinuerligt och titta på vilka ambassadörer som levererat finast bilder (och reposta självklart dessa!) samt vilka som gav försäljning.
 • Följ upp med ett härligt mail efteråt och fråga de som levererat bäst content och sålt mest om de vill fortsätta samarbetet.

 

Influencers

 • Detta är personer på instagram med ett massivt följe och som faktiskt influerar. Jag skulle säga att dessa har över 100k följare och gärna har någon typ av niche. Våra enorma influencers i Sverige har ofta följare utspridda över hela världen. Enklast är att titta efter vilket språk de kommunicerar med i sina sociala medier. Pratar de engelska? De har de antagligen en internationell publik. Pratar de svenska? Ja då har de antagligen en skandinavisk publik. Beroende på vilken målgrupp ni själva har ska ni såklart anpassa influencern. Influencers är idag helt transparenta med vad de har för målgrupp. Det är bara att fråga, så skickar de skärmbilder av sin statistik.
 • Bästa sättet att ta kontakt är via email. De flesta stora influencers har en agent som tar emot förfrågningar och kan avgöra om det är ett samarbete influencern skulle kunna tänkas vara intresserad av. Om ert varumärke är helt nytt är det viktigt att trycka på värdering och vision. Kanske även hållbarhetstänk eller något annat nytänkande som kan få influencern att nappa.
 • Sådana här typer av samarbeten kostar ofta från 30k för ett inlägg, upp till 300k. Om tanken är att få ROI efter ett enda köpt inlägg av en influencer skulle jag vända mig till Youtube och inte Instagram. Annars är det som vanligt långsiktigt som är det bästa för er och kommer vara mer värt i längden. Om ni aldrig samarbetat med influencern förut och hennes följare inte är vana vid att se dina produkter med influencern kommer det krävas en tid för att få upp förtroende för samarbetet. Det är också värt att göra flera olika typer av nedslag, dvs inte bara stillbilder eftersom det i sig knappt ger någon trovärdighet. Satsa på stories, IG-TV och inlägg utspritt över tid.
 • Det är i princip ingen som går med på affiliate-avtal. Dvs att de får betalt i % av försäljningen som influencern bidrar med. Jag skulle nästan påstå att det är pinsamt att ställa den frågan och ger bara intrycket av att ert bolag har dålig koll, inte uppskattar influenceryrket etc. Vill ni jobba på affiliate-basis finns det massvis med företag att jobba med, som influencern i sin tur jobbar med och använder sig av om de vill och känner för det. Ställ istället frågan ’hur långt kommer jag med xx kr? Vi har den här kampanjen vi skulle vilja pusha, och behöver få in x antal sälj för att hämta hem ROI, vad för typ av samarbete tror ni är bäst för att samtidigt bygga varumärke. Vad passar i influencerns kanal, ska vi satsa enbart på stories med swipe ups i det här fallet?’.
 • Att samarbeta med stora influencers kan vara värt för att bygga varumärke men gör det då över tid. Gör dom till stora ambassadörer som frontar era kampanjer och verkligen står för det ni står för. Jobba med en i taget och ha tålamod. Byt inte influencer bara för att det inte gav världens konverteringsstorm under det första samarbetet. Maila gärna till oss och bolla vilken influencer ni skulle vilja jobba med och säg till om ni behöver hjälp med att förmedla samarbetet.

 

Min rekommendation är slutligen att titta på vad ni har för mål överlag med ert bolag och varumärke på lång sikt, och se vilka aktiviteter som passar er. Viktigt är också att titta på er målgrupp och vad dessa har för beteende och köpbeteende, samt vilka konkurrenter ni har och potentiella konkurrenter. Är er målgrupp framförallt 23-åringar kanske ni ska börja anamma en rejäl ambassadörsstrategi redan idag. Annars är det högst troligt att någon annan tar den platsen och gör det mycket svårare för er att ta marknadsandelar i längden för att ni ville växa ’långsamt’. Konceptet ’växa långsamt’ är bara dumt och kommer inte göra att ni når era mål om ni har en sådan lågenergi-strategi.

   

  Maila gärna oss för frågor om influencermarknadsföring på celina@flwstrategies.com

  /Celina

   

  Leave a comment

  Please note, comments must be approved before they are published