Vad är skillnaden på ambassadörer och influencers?

Skillnaden på ambassadörer och influencers är kort och gott deras antal följare samt vilket syfte och förväntningar du har med ett eventuellt samarbete.

Ambassadörer

Ambassadörer skulle jag säga har max 20-30k följare. De är hobbycontentkreatörer och syftet att samarbeta med dessa är dels WOM, dels lite konvertering och dels contentskapande. Dessa personer ÄLSKAR att skapa content, de älskar att synas på instagram och de kanske till och med drömmer om att bli riktigt stora på instagram. Att få uppdraget av ett varumärke att visa upp produkter som de tycker om smickrar dom såklart supermycket! Och om inte bara de själva börjar älska dina produkter och ditt varumärke och blir långsiktiga kunder pga det, så blir antagligen också några av deras vänner och närmaste följare också det. De skapar dessutom bilder som ni kan reposta på er egen instagram och mersälja samarbeten genom er egen kanal. Denna typ av contentkategori är antagligen den som säljer bäst bland allt ert content. Läs mer om hur du analyserar ditt content i inlägget här.

Influencers

Influencers å andra sidan är personer med stor följarskara och som har ett inflytande på dom. Jag skulle definitivt säga att riktiga influerare har över 100k följare på instagram. Dessa måste ni såklart betala för att jobba med och om ni ska göra det - sätt alltid en långsiktig plan. Som med allt annat - förvänta er aldrig en konverteringsstorm utav ett enda samarbete eller en enda post eller en enda aktivitet. Det fungerar inte så. Små konsekventa handlingar över tid leder till framgång. Så är det också med stora influencers. För att få ROI på ett sådant samarbete behöver ni göra samarbetet under en längre period, under flera tillfällen. Konsumenterna är alldeles för vana vid att se annonser idag att de inte köper vid första tillfället. Vissa kanske gör det, men inte på ROI-nivå. Influencern behöver bygga upp ett förtroende hos sina följare att de nu representerar just ditt varumärke, så därför är det mer värt att göra en långsiktig plan även om det resulterar i en större faktura. Syftet med att jobba med en så här stor influencer är dels konvertering, men också varumärke. Du vill antagligen att ditt varumärke ska förknippas med influencers varumärke för att stärka ditt varumärkes värderingar. Detta går att göra med ambassadörer också genom att låta de nämna värderingarna i sin caption när de postar sitt inlägg.

 

Läs mer om hur ni ska tänka när ni rekryterar ambassadörer och influencers (samt vad de kostar) här.

 

/Celina

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published